Sport1 Banner

הדרך ארוכה ומפותלת: הרגעים הגדולים במסע של מכבי נתניה לגמר הגביע

מכבי נתניה
מכבי נתניה | דני מרון

סבע ולוי עזבו? הגיעו מלמד ובצ'יראי. פתיחת העונה החלשה? במקום לצעוק, המאמנים חיבקו. הניצחון המכונן על באר שבע נגד כל הסיכויים, השינוי בהגנה, החיבור המיוחד לקהל. רגע לפני הגמר, רגעי המפתח של היהלומים

(גודל טקסט)

מכבי נתניה תעלה הערב לגמר גביע המדינה, במטרה לזכות בתואר לראשונה אחרי 41 שנים עקרות. העונה הזאת לא התחילה בצורה פשוטה, אך יכולה להסתיים בצורה מוצלחת עם התואר לו כל כך מחכים בעיר. רגע לפני הגמר. כתב ספורט1, תומר חבז, ליווה את הקבוצה לאורך כל העונה ומסכם את כל הרגעים הגדולים במסע אל הגביע.

  • עזיבת דיא סבע וערן לוי: שני שחקני ההתקפה היו אולי הצמד הטוב בליגה בעונה שעברה כשהיו מעורבים ביותר מ-50 שערים שכבשה הקבוצה בעונה שעברה. שכבר בתחילת השנה ספגה נתניה מכה קשה בדמות עזיבתם. לוי, אחד מסמלי המועדון בשנים האחרונות, נקלע לסכסוך עם אנשים במועדון, כאשר כבר אתמול הוא הודה בטעותו בפוסט מיוחד שכתב. סבע, מנגד, זכה להתעניינות מלא מעט קבוצות: הוא יצא להתרשמות בלודוגורץ ועוד לפני כן ברובין קאזאן הרוסית, לפני שחתם בנתניה על חוזה חדש ומשודרג וניתן לו סרט הקפטן. בפועל, רק חודש עבר מאותה חתימה, וסבע הועבר בעסקת טרייד להפועל ב"ש, עליה עוד נדבר בהמשך. בפועל, נתניה יצאה למחנה האימונים עם סבע ולוי וחזרה ללא השניים: במה שהחל את השינוי התפיסתי של צוות המאמנים לגבי אופי הקבוצה העונה. יש לציין גם את עזיבתו של דן גלזר, אותו אחד שפרץ בשורות היהלומים אשתקד וכולם ראו את תרומתו למכבי ת"א העונה.
  • ההפסד המשפיל להפועל חיפה: רק מספר ימים לאחר חתימתו של סבע, בנתניה היו בטוחים שהכל יחזור לקדמותו. משחקי גביע הטוטו לא בישרו על משברים ובצוות היו בטוחים כי דיא סבע יסחוב את הקבוצה לבדו. האמת התפוצצה בפנים עם תבוסה משפילה של 5:0 שגרמה לשבועות של התאוששות. אותו ערב, שהיה מהקשים בשנתיים האחרונות אם לא הקשה שבהם, הפך להיות רגע המפנה בעונה. עוד בסיום המשחק, נכנסו שי ברדה וסלובודאן דראפיץ' לשיחה: "אנחנו לא מצליחים להוציא מהקבוצה את מה שהיא שווה באמת" אמרו האחד לשני. "אסור להאשים אף אחד אלא רק את עצמנו. צריך למצוא פתרונות ובשביל זה משלמים לנו כסף". בפועל, מספר ימים לאחר מכן, בעוד כולם ציפו לצעקות ועצבים, כינסו צוות המאמנים את השחקנים לשיחה. במקום לגעור, הם ליטפו. במקום להעיר הם חיבקו: "אנחנו מאמינים בכם" אמרו לשחקנים. "מבחינתנו זה פנצ'ר בגלגל. אנחנו מאמינים שצריך להפוך מכשול לאתגר ולא להשתמש במילה מכשול". "היה חשוב לסלובו ושי להישאר ביחד כצוות. מבחינתם, הם כמו אמא ואבא. לשחקנים צריך להיות הביטחון שהם לא נשברו. בסופו של דבר ההפסד הזה היה הדבר הכי טוב שקרה בעונה הזאת", הודה גורם במועדון.


דיא סבע וערן לוי. המועדון התגבר על עזיבתם (דני מרון)


  • שינוי השיטה: לא פחות מארבע פעמים השתנתה שיטת המשחק של נתניה. מערך היהלום, שאפיין את הקבוצה אשתקד, לא פרח בתחילת העונה וצוות המאמנים ניסה וניסה וניסה, עד שבחר במערך של ארבעה שחקני קישור בקו אחד, ושוב חזר ליהלום. כיום, הפכה נתניה, לקבוצה מגוונת, שיכולה לשחק במספר מערכים.
  • ה-SMS מסגל והצבת המטרות: באותה תקופה קשה, שכללה פתיחת עונה של ארבע נקודות מתוך 18 אפשריות, וכשבנתניה מתקשים להתרומם, סימס הבעלים אייל סגל לצוות המאמנים סלובודאן דראפיץ' ברדה: "אני לרשותכם, מה שתצטרכו מקצועית, אתם תקבלו". סגל כידוע, לא מתערב מקצועית למאמניו ובכלל בנתניה היררכיה ברורה. אלא שמטרה אחת הייתה לו בתחילת העונה – הגביע: "בליגה, אין לי בעיה שנסיים גם במקומות 7-8" אמר למאמנים. "אבל בגביע, המטרה שלי היא להגיע עד לגמר". החזון של סגל הצליח, ובגדול.
  • הדמיון לעונה בבית"ר: פתיחת העונה הנוכחית של דראפיץ' את ברדה, הזכירה את אותה פתיחה כמאמני בית"ר ירושלים, בעונת 2015/16 עם שלוש נקודות מ-12 הראשונות. כבר בגביע הטוטו הם שמעו את הקריאה להתפטר, אך לא ויתרו. אז היו אלה חסוס רואדה, ניקיטה רוקאביציה ודן איינבינדר שהגיעו והוציאו את בית"ר מהבוץ בדרך לעונה מוצלחת. העונה היו אלה כאמור בצ'יראיי ומלמד, אך גם ברשצקי שכבש ארבעה שערים ובישל שישה שערים (רובם כמחליף), זבידאת ופיניש, אותו הביאו בצוות המקצועי כ"מנהיג השקט" לאחר שראו שלאחר עזיבת ערן לוי חסר מנהיג לחדר ההלבשה.


מלמד עם בצ'יראי ותירם. השניים בעונת שיא (דני מרון)

  • לוי וסבע? מלמד ובצ'יראי: אחד הגורמים המקצועיים שהכי הלחיצו את צוות המאמנים היו הפתרון לכיבוש השערים של לוי וסבע שעזבו. הרי הם היו רגילים לצמד שכובש בספרות כפולות במשך כל אחת מהעונות האחרונות, בהן אימנו: אצילי ורוקאביציה עשו את זה בבית"ר, כשלוי וסבע עשו את זה בליגה הלאומית ובליגת העל. המטרה העיקרית אשר הם ראו לנגד עיניהם לפתרון המשבר הייתה ההתקפה: הבאת שני שחקנים שיספקו את אותה כמות. מלמד הגיע בעסקת דיא סבע ולמעשה בנתניה מודים, שאילולא היה כלול בעסקה החלוץ, ששיחק תחת שי ברדה בקבוצת הנערים של הפועל כפ"ס, היא לא הייתה יוצאת לפועל. מלמד, שעד כה בעונת השיא שלו בליגת העל כבש תשעה שערים, מתפוצץ עד כה עם עשרה שערים (כולל אחד במדי הפועל ב"ש). בצ'יראי, הפך לאחד מלהיטי הליגה: ומי זוכר, שבנתניה חיפשו בכלל חלוץ מהיר וכבר היו קרובים לסיכום עם חלוץ זמבי. מספר ימים לסוף החלון, הוצע להם בצ'יראי והשאר היסטוריה. הוא גם גרם ליצירת שיר השחקן הטוב ביותר של עונת 2018/19 במנגינת שיר הפתיחה של "בית הנייר".

  • השיחות האישיות ומחנה האימונים: כפי שכבר אמרנו, דראפיץ' וברדה לא מאמינים בצעקות, אלא בשיחות אישיות. כמה מהן התרחשו באותה תקופת משבר ומתרחשות כבר עכשיו: גבי קניקובסקי הגיע כשחקן צעיר וכדבר הבא בנתניה. גם תג המחיר לא הוסיף ובפתיחת העונה, עוד לפני התקופה בה הוא נמצא כיום עלו סימני שאלה רבים סביבו. את צוות המאמנים, זה לא הוציא מאיזון: "אנחנו מאמינים בך וזה לא חשוב כמה שילמנו עליך", אמרו לו המאמנים. לעלי מוחמד הסבירו שהוא העוגן, שהוא יכול לטעות ועדיין יאמינו בו. לכך אפשר לצרף את העובדה שנתניה ערכה העונה לא פחות משלושה מחנות אימונים: בעקבות השינוי בסגל לאחר המחנה הראשון, נסעה הקבוצה בהמשך גם לכפר בלום ולקיבוץ נחשולים, כדי לעבוד קשה במה שהתברר בסוף כצעד מוצלח. לא רק בפן המקצועי, אלא גם בפן החברתי.
  • הניצחון על הפועל ב"ש בשמינית הגמר: ה-15.1.19 היה רגע מכונן בעונה של היהלומים. הפועל ב"ש הגיעה לאצטדיון "היהלום", עדיין על תקן אלופת המדינה. בנתניה ידעו, שניצחון על ב"ש, יכול "לפתוח" להם את המשך הדרך במעלה ההגרלה אל עבר הגביע. בנוסף, היה מדובר בקרב ספורטיבי מול הקבוצה שהורידה אותה לליגה השנייה רק כמה שנים קודם לכן במחזור האחרון. למרות שליטה של היהלומים, בדקה ה-71 השתנה מסלול המשחק, כשניקו אולסק הורחק בצהוב שני גבולי ופתאום היה נראה שהפנטזיות על הגביע הולכות להתפוגג. נתניה, נסחטה וירקה דם, אך הצליחה להגיע לדו קרב פנדלים, שם ניצחה בערב דרמטי, שהסתיים בשעת לילה מאוחרת עם פנדל של האקס של ב"ש, גיא מלמד.


דראפיץ' ונתניה חוגגים נגד באר שבע. ניצחון מכונן (דני מרון)

  • השינוי אצל הויבך וורגוץ': כבר לפני סיום העונה שעברה, מעמדו של הבלם הגרמני של נתניה היה מעורער. רק ברגע האחרון ובזכות משחק שיא מול בית"ר ירושלים במהלכו גם הבקיע, זכה השחקן להמשיך במועדון. את העונה הנוכחית, החלו השניים בצורה מאכזבת, כשבתחילת העונה דולב אזולאי הצעיר ודודי תירם נקראו לדגל. בעוד הקרואטי היה פצוע, הגרמני נראה פחות מחויב והיו אף שסיפרו על שיחה עם צוות המאמנים בה העביר ביקורת על שיטת המשחק. בינואר, היו השניים מועמדים לעזוב, בטח הגרמני, אך בדיוק אז התעוררו והפכו את נתניה לאחת ההגנות הטובות בליגה, שבין סוף חודש דצמבר לתחילת פברואר, ספגה שער שדה אחד, במשחק אחד בלבד מתוך שמונת משחקי ליגה. אז ורגוץ' כבר סגר באנורתוזיס פאמגסוטה מקפריסין לעונה הבאה וישתדרג בשכרו, אך הויבך מועמד חזק להמשיך.
  • החיבור עם הקהל וקשרי הקהילה: אז נכון, ניתן להגיד שקהל תומך בקבוצה שלו לרוב בהצלחות, ונתניה הגיעה העונה לגמר גביע המדינה. אך ישנו מפנה באהדת הקהל העונה: קרוב ל-4000 מנויים, איגרת מיוחדת שמוקמה על כיסאותיהם של האוהדים בראש השנה לאחר פתיחת העונה החדשה ובעיקר ההרגשה שמכבי נתניה חזרה להיות אטרקטיבית בעיר. פעילויות של השחקנים למען בעלי חיים, הרצאות בבתי ספר ונציג קשרי קהילה ובכלל, מספיק להסתכל על חשבון הפייסבוק, האינסטגרם והטוויטר שמתחזקת הקבוצה (אותו מגדירים רבים כטוב ביותר) כדי להבין את הקשר העמוק השנה בין הקהל למועדון.


אוהדי מכבי נתניה (דני מרון)

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי