Sport1 Banner

הח' ועונשו: הסנסציות הגדולות בגביע

אסולין חוגג על חשבון ביתר ירושלים
אסולין חוגג על חשבון ביתר ירושלים | צילום: פייסבוק הפועל אשקלון

ההצטרפות של קבוצות ליגת העל למעגל הגביע תמיד הביאה עמה הפתעות גדולות. רון עמיקם קיבץ את המיטב ונזכר בסיפורי הסינדרלה הגדולים

(גודל טקסט)

סיבוב ח' בגביע המדינה – או בשם שהוא מוכר בו יותר – "הסיבוב שבו נכנסות קבוצות ליגת העל", היווה במשך שנים מקום נפלא עבור סינדרלות להרים את ראשן. כשהיו פה בעיקר שלוש ליגות, ההפתעות האלה היו מינוריות יותר, כיוון שההבדל בין קבוצות מהליגה הראשונה לשלישית היה בדרך כלל בסדר וארגון ובעיקר במסורת.

 

כסף לא ממש קיבלו אז. ההפתעות הגדולות יותר נופלות בשנים האחרונות, כאשר קבוצות מליגות חובבניות או חצי מקצועיות מדיחות את אריות הליגה. להלן, בבחירה ממש אישית, רשימת עשר ההפתעות הגדולות ביותר של סיבוב ח', רגע לפני שהסיבוב הזה יוצא לדרך.

 

 

10 – 8 בפברואר 2012: הפועל ראשון לציון – בית"ר כפר סבא 2:0

 

חיים סירוטקין ייעדר מהסיבוב הנוכחי, אבל המאמן הצבעוני והנועז, שמוביל עכשיו את טבלת ליגה א' דרום עם כפר קאסם, הגיע למשחק הזה מהמקום הרביעי בליגה א' והצליח לנצח ב-"הברפלד" את הפועל ראשל"צ מהלאומית בתוצאה ברורה. קובי דומר כבש ראשון בדקה ה-15, לפני שדיוויד גומס הכשיל את הג'וקר של סירוטקין, אלעד כהן, הורחק וראה את אפי אלון בועט מהנקודה הלבנה פנימה. בית"ר כפר סבא הודחה בהמשך בשמינית הגמר במשחק ביתי מול עירוני רמה"ש.

 

שחקני בית"ר כפר סבא חוגגים. הגיעו עד השמינית (דני מרון)

 

9 – 10 באפריל 2007: הפועל פתח תקווה – הפועל הרצליה 2:0

 

הפועל הרצליה היתה אז במקום הלפני אחרון בליגה הארצית. הפועל פתח תקווה, עם אייל לחמן, הייתה במקום האחרון אבל שיחקו אצלה שחקנים כמו מאור בוזגלו, מוטי קקון, עומרי קנדה ועידן סרור. זה לא ממש עזר, ועוד באורווה. אודי כבודי, היום מאמן בליגות הנמוכות, כבש פעמיים, בדקות 80 ו-90 וסגר עניין. בשמינית הגמר שוב הגיעה הפועל הרצליה לאורווה, והפעם מתחה את מכבי פתח תקווה, עד שנכנעה לשער של עומר דמארי הצעיר בדקה ה-70. אגב, השוער מהפתעה מספר 10, אסף רז, היה גם השוער בהפתעה מספר 9. וגם המאמן המודח היה זהה בשני המקרים: אייל לחמן.

 

8 –  16 בפברואר 1991: הפועל ירושלים – מכבי השקמה/רמת חן 2:1

 

בקיץ 1987 שוכנע ויקי פרץ – ששב משטרסבורג רק כמה שנים קודם לכן – לחזור הביתה, לפרברי רמת גן, בדרך צדדית. במקום למכבי רמת עמידר הוא הגיע למכבי השקמה/רמת חן, אז בליגה ג'. הוא חבר אז לדוד לביא, מלך השערים מנתניה, והשניים עזרו לקבוצה להגיע לליגה א'.

 

במהלך מלחמת המפרץ, כשעוד אסור היה להסתובב במקומות ציבוריים בלי ערכת מגן צמודה, נסעה השקמה להתארח אצל הפועל ירושלים, מתחתית הליגה הבכירה, באחד ממשחקיו האחרונים של אצטדיון ימק"א המיתולוגי. פרץ, כמה שבועות לפני פרישתו, כבש את אחד השערים בסנסציה האדירה הזו. בשמינית הגמר הצליחה השקמה לנצח 0:1 את סגנית האלופה, הפועל פ"ת, אבל זה היה רק בגומלין. במשחק הראשון פ"ת ניצחה 1:4.

 

ויקי פרץ. חזר מצרפת להפתיע (ההתאחדות לכדורגל)

 

7 – 15 בינואר 2015: הפועל אשקלון – בית"ר ירושלים 3:3 (ניצחון לאשקלון בפנדלים)

 

זה קרה השבוע, בדיוק לפני שנה. הפועל אשקלון, פרויקט של ראש העיר העצור איתמר שמעוני, הוליכה ממרומי ליגה א' דרום על קבוצת הגביע הטיפוסית של אלי טביב. שי רביבו עשה 0:1 מפנדל, מאטוביץ' ופריירה הפכו את התוצאה, וליאור אסולין השווה בדקה ה-78. בהארכה העלה ברוך דגו ל-2:3 בדקה ה-108, לפני ששלומי אזולאי שלח את הקבוצות לפנדלים אחרי חמש דקות. שם החטיאו פריירה, איציק כהן ועומר אצילי, ושלחו את אשקלון למפגש בבלומפילד מול מכבי ת"א, שגם הוא הוכרע בדקות הסיום, אבל לטובת מכבי.

 

6 – 17 בינואר 1989: מכבי שיכון המזרח – הפועל ירושלים 0:1

 

מדובר ככל הנראה באירוע הטראומטי בתולדות הפועל ירושלים – חוץ מהקמתה של הפועל קטמון. הפועל ירושלים הייתה אז קבוצת מרכז-תחתית הטבלה, עם קריצה למשחקי הפלייאוף העליון. בשבועות שקדמו למשחק היא ניצחה גם את מכבי ת"א וגם את מכבי נתניה, שהתמודדה בצמרת. המאמן היה דוביד שוייצר האגדי. אלא שאז בא חננאל חלה, שחקן סופר אלמוני ששמו נחרט בתולדות הכדורגל, והכניע את הקבוצה מהבירה. בשמינית הגמר כפתה השיכון תיקו 0:0 על המתמודדת לאליפות, בית"ר ת"א, אבל זה היה במשחק הראשון. בגומלין ניצחה בית"ר 1:5.

 

5 – 2 בפברואר 1977: הפועל טירת הכרמל – מכבי יפו 0:1

 

זו הייתה סנסציה אדירה. טירת הכרמל אמנם הוליכה את טבלת ליגה א' צפון, אבל מכבי יפו הייתה אז בתנופה אדירה, והתייצבה במקום השני בליגה, אחרי מכבי ת"א, אותה הכניעה לראשונה באותה עונה שבועיים וחצי קודם לכן. יפו הופיעה בהרכב יחסית מלא, אבל שער נגיחה של בני ללקין בדקה ה-58 סגר עניין.

 

4 – 26 בפברואר 2008: בית"ר/שמשון ת"א – מכבי ת"א 0:1

 

מכבי ת"א שותפה פעילה ללא מעט הפתעות על חשבונה בסיבוב ח', אבל זו ההפתעה הגדולה ביותר, כיוון שהיא התרחשה מול קבוצה מאמצע הליגה השלישית – אחת שיותר קרובה לליגה א' מאשר ללאומית – ואחרי פתיחת עונה אומללה באירופה, שבה החליף ניר לוין את אלי כהן.

 

מבין כל השחקנים ששיחקו בהרכב של יפתח הלוי בשכונת התקווה יש רק שחקן אחד שעדיין משחק בליגה הלאומית, וזהו אדם מזרחי (היום בהפועל קטמון), שהכניע את יבריץ' בדקה ה-120.

 

אגב, רק פנדל מכריע של וינסנט אניימה, בדו קרב הפנדלים מול הפועל ת"א בחצי הגמר, מנע מבית"ר/שמשון להגיע לגמר הגביע באותה עונה.

 

הסיוט של קריית שלום (מעריב)

 

3 – 8 בפברואר 2010: הפועל קריית שמונה – מכבי קביליו יפו 1:0

 

מכבי יפו הייתה קבוצת גביע מחורבנת. גמר ב-1957, עוד חצי גמר וזהו. הרבה יותר מבוכות מסנסציות. היורשת, קבוצת האוהדים, אז בליגה ב' דרום א', הוציאה מהשדר יהונתן כהן את המשפט: "וזוהי מכבי יפו שמהממת כאן את קריית שמונה". המנוצחת, עם תקציב של עשרה מיליון שקל, במקום הראשון בלאומית, בלי הפסד ביתי ועם רן בן שמעון על הקווים, הפסידה בבית לקבוצה עם תקציב של פחות ממיליון שקל, שעבורה זה היה משחקה הרשמי ה-60 בסך הכל בהיסטוריה של שנה וחצי. ארז ירימי, בעל בית דפוס מקרית עקרון, הכניע אז את קריית שמונה, בדרך לתבוסה 5:0 בשמינית הגמר לדאבליסטית המתהווה, הפועל ת"א.

 

שחקני קביליו חוגגים סנסציה בקריית שמונה (חמד אלמקת)

 

2 – 2 בפברואר 1977: הפועל קריית אתא – הפועל יהוד 1:2

 

זו הייתה העונה הראשונה של הפועל יהוד בליגה הראשונה. הפועל קריית אתא הייתה קבוצת ליגה ב' טיפוסית. מרחק של שלוש ליגות היה בין השתיים, סיכוי של אחד למיליון שתתחולל סנסציה. אבל קריית אתא לא סתם ניצחה, היא ניצחה 1-2. שער ראשון של אלי דהאן ושער ניצחון בהארכה של שמואל רייס, הדהימו את מי שתהפוך ב-1982 למחזיקת גביע המדינה. בשמינית הגמר הפסידה קריית אתא בקושי לעולה השנייה, הפועל עכו, 3:2.

 

1 – 5 בפברואר 1983: לזרוס חולון – הפועל כפ"ס 0:2

 

זיכרון אישי: המגרש של לזרוס הוא במרחק של כמה מאות מטרים מהמקום בו גדלתי. יום לאחר המשחק התגייסתי. בבקו"ם לא הפסיקו לדבר על מה שקרה במגרש הזה לאלופת המדינה המכהנת, הפועל כפ"ס. דרור קשטן הפסיד לדרור בר-נור, מאמן הקבוצה מליגה ב', משני שערים שכבשו דני בללי ובני חרדון ב-20 הדקות האחרונות של המשחק.

 

זו הייתה השפלה נוראית, אבל עוד פחותה מזו שציפתה לכפ"ס כמה חודשים לאחר מכן, לאחר שהפכה לאלופת המדינה הראשונה בהיסטוריה שירדה ליגה אחרי עונה. לזרוס? היא הפסידה בשמינית הגמר להפועל ירושלים 3:1.

 

קשטן. גם הודח, גם ירד ליגה (עדי אבישי)

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי