Sport1 Banner

תקדים חצי האי קרים יפגע בישראל בפיפ"א?

שוטר מול מפגינים פרו-פלסטינים בקונגרס פיפא הקודם
שוטר מול מפגינים פרו-פלסטינים בקונגרס פיפא הקודם | צילום: gettyimages

ראש מועצת הר חברון: "הפלסטינים מנסים לגרור את המלחמות לספורט"

(גודל טקסט)

הוועד הפועל של פיפ"א עומד להתכנס בציריך ב-13 לאוקטובר ובדיונים צפוי לתפוס מקום מהותי נושא קבוצות הכדורגל מן ההתנחלויות. מדובר באחת הטענות המרכזיות של ההתאחדות הפלסטינית, שקראה לא פעם להטיל סנקציות על ההתאחדות הישראלית. 

תקדים חשוב הצפוי לעלות בדיונים נוגע למצב בחצי האי קרים, שסופח לרוסיה ב-2014, אבל מוסדות בינ"ל אינם מכירים בסיפוח וממשיכים לראות בו שטח אוקראיני. בעקבות המהלך ביקשו קבוצות מחצי האי להצטרף אל ליגות הכדורגל של רוסיה, אך פיפ"א ואופ"א הזהירו את רוסיה מפני תוצאות חמורות של צעד שכזה. התאחדות הכדורגל הרוסית התקפלה ונמנעה מעימות והקבוצות מקרים קיבלו הודעה על דחיית בקשתן. 

תקדים רלוונטי נוסף נוגע לאיזור נגורנו-קרבאך, חבל ארץ הנמצא תחת שליטה צבאית של ארמניה, אך נחשב כשטח ריבוני של אזרבייג'אן. כאשר ביקשו קבוצות כדורגל ארמניות מאותו איזור לשחק בליגה הארמנית, שיגרה פיפ"א אזהרה תקיפה להתאחדות הכדורגל בירבאן שלא לבצע צעד כזה. בעקבות זאת החליטו הקבוצות מנגורנו-קרבאך לעבור לתחום השטח הריבוני המוכר של ארמניה, כאשר רק לאחר הורשו להשתתף בליגה.


מפגן פרו-פלסטיני בסלטיק פארק (gettyimages)

תקדימים נוספים ממקומות שונים בעולם, שנאספו בידי התאחדות הכדורגל הפלסטינית, מצביעים גם הם באותו כיוון. על פי תקנון פיפ"א, קבוצות כדורגל הנמצאות בשטח מדינה מסוימת צריכות לשחק במסגרת ליגת הכדורגל של מדינתן. שטחי הגדה המערבית ורצועת עזה מוכרים על ידי פיפ"א כשטח פלסטיני, ולכן קבוצות הממוקמות באיזורים אלה צריכות לשחק במסגרת ההתאחדות הפלסטינית. כדי שיוכלו קבוצות אלה להשתייך להתאחדות הישראלית, היה עליהן ועל התאחדות לבקש ולקבל אישור מיוחד ויוצא דופן מהתאחדות הפלסטינית. 

הפלסטינים ותומכיהם ידרשו להחיל את התקדימים הללו על קבוצות מההתנחלויות, ולדרוש שיסולקו מן הליגות הישראליות או לחלופין יעזבו את שטחי יהודה ושומרון ויתמקמו בתחומי הקו הירוק. מועצת פיפ"א מונה כיום 28 חברים, ביניהם חמישה אירופים. יתר החברים מגיעים ברובם ממדינות העולם השלישי, כולל כמה נציגים ממדינות ערביות ואסלאמיות. לגבי הצבעתם של האירופים, אם יבוא הנושא להצבעה, נודעת חשיבות לכך ש"תקדים חצי האי קרים" הוא תקדים אירופי ואת העמדה התקיפה והבלתי-מתפשרת כלפי הכדורגל הרוסי ב-2014 יזמה והובילה אופ"א.

בחודש מאי בשנה שעברה דרש ג'יבריל רג'וב, ראש התאחדות הכדורגל הפלסטינית, להוציא את ישראל מפיפ"א. בסופו של דבר הסכים להימנע מהבאת הדרישה הזאת להצבעה בוועידה, ובתמורה הוסכם למנות ועדת חקירה שתבדוק את התנהלותה של ישראל. בראש הוועדה הועמד נציג דרום אפריקה טוקיו סקסוואלה, איש ציבור ידוע בארצו. בשבועות האחרונים הוא עמד תחת לחץ כבד של ארגונים פרו-פלסטיניים, כאשר יותר מ-150 אלף אנשים חתמו על עצומה המופנית אליו.


אבו מאזן ובלאטר, אחד מהם עדיין פועל בנושא (gettyimages)

שש קבוצות הכדורגל מההתנחלויות משחקות בליגות ישראליות נמוכות – בית"ר מעלה אדומים, בית"ר עירוני אריאל, בית"ר גבעת זאב, הפועל בקעת הירדן, הפועל אורנית ואליצור עירוני יהודה. המצליחה ביותר ביניהן היא בקעת הירדן מליגה א' דרום. מבחינת פיפ"א אין חשיבות אם מדובר בליגות גבוהות או נמוכות, אם אכן יוחלט כי מדובר בהפרה של תקנון פיפ"א. 

ראש מועצת הר חברון יוחאי דמרי, התומך באליצור יהודה, מסר בתגובה: "השופט הבכיר אדמונד לוי קבע כי יהודה ושומרון לא שטח כבוש. בנוסף, כל היסטוריון מתחיל יודע כי לא היה עם פלסטיני וכי זה מושג מומצא וניסיון להמציא היסטוריה לעם לא קיים. ממילא אי אפשר לכבוש אדמה שלא שייכת לעם. לאור זאת הקימו ממשלות ישראל בחמישים שנים האחרונות את ישובי הגולן, שכונות בירושלים כמו רמות אשכול וגילה ואפילו את לטרון.

לאור זאת, אין מה להשוות לאי קרים והתגובה מתייתרת. הגיע הזמן להבין כי יהודה ושומרון הם עובדה מוגמרת וחיים בהם חצי מיליון יהודים שחזרו לביתם. התפיסה הזו היא הבסיס היחיד לשלום בר קיימא". 

"אנו גאים להיות שותפים בקבוצת הכדורגל אליצור יהודה, שהיא חלק מהנורמליזציה שהאיזור הולך אליו", המשיך דמרי. "אנו לא רק מדברים על שלום, אלא עושים אותו. שחקנינו נפגשים על מגרש הספורט עם קבוצות מהמגזר הערבי. הרשות הפלסטינית היא שמנסה לגרור את המלחמות גם למגרשי הספורט".

עוד באותו נושא: ג'יבריל רג'וב, פלסטינים

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי